Ribuan Ulat Bulu SERANG Majlis Kenduri Kahwin

Malaysiana – Bayangkan…, kehadiran jutaan tetamu yg tidak diundang pda hari perkahwinan anda. Pastinya ia bukan sahaja mengejutkan malah boleh menyebabkan anda kecewa.

Namun, itu yg berlaku apabila jutaan ulat bulu hitam menyerang sebuah majlis perkahwinan di Kuala Tebengau, di Kuala Kedah, baru-baru ini.

Malah, tetamu jemputan terpaksa pulang lebih awal apabila kawasan itu dipenuhi ulat berkenaan yg dipercayai datang dr pokok api-api di tepi laut.

Bapa pengantin, Mat Ali Zainol, berkata, sebelum ini dia resah memikirkan kehadiran ulat itu disebabkan majlis perkahwinan anak perempuannya, Qurratuaini Mat Ali, 28, sudah hampir.

Disebabkan kebimbangan itu, dia yg menjemput lebih seribu tetamu terpaksa menyembur racun serangga berhampiran kawasan rumah untuk memusnahkan serangga berkenaan.

Namun, tindakannya itu seolah-olah gagal apabila kehadiran ulat itu semakin bertambah sehingga memasuki ke dlm rumah.

“Kelmarin ini tak ada buat apa la…Saya cuma tebang pokok ini lepas itu sembur segala ubat sikit-sikit, lepas itu dia hilang.

“Tetapi kalau tidak lagi banyak, ia hanya bergayut atas pokok,” katanya.

Penduduk mendakwa, serangan ulat berkenaan telah berlaku sejak seminggu lalu.

Bagaimanapun, bilangan serangga itu yg makin meningkat terutama di kawasan pesisir pantai & sekitar jalan kampung menjadi keresahan penduduk setempat.

“Lepas itu tengah kami duduk mengupas bawang, ulat itu dia datang dgn banyak, ia datang & saya tak tahu nak cakap macam mana, terlalu geli bila tengok.

“Rawang-rawang (bergayut) macam itu la. Sudah banyak sgt lepas itu mereka panggil Agensi Pertahanan Awam Malaysia, tetapi mereka pun tidak tahu nak buat apa, mereka hanya tebang pokok,” kata Harisson Shahrif yg merupakan penduduk setempat.

Malah, ada penduduk yg mengalami alahan kulit & gatal pda anggota badan akibat terkena serangga berkenaan.

Difahamkan, kira-kira 33 buah rumah penduduk Kampung Tepi Laut Tebengau semuanya diserang serangga berkenaan.

Pegawai APM Kota Setar, Leftenan (PA) Mat Zain Baharom berkata, pihaknya menerima maklumat berhubung kehadiran serangga itu kelmarin pda jam 9.40 pagi.

Tiga anggotanya bertindak menebang ranting, dahan & pokok yg diserang ulat berkenaan & memusnahkannya dgn membakar di kawasan kampung berkenaan.

Mat Zain bagaimanapun tidak dapat memastikan ia membabitkan fenomena pelik yg berlaku & dr mana datangnya ulat berkenaan.

Ribuan Ulat Bulu SERANG Majlis Kenduri Kahwin | | 4.5