Wow,Tinggalan Rangka Manusia Gergasi Ditemui

Malaysiana – Seorang ahli sejarah mendakwa telah menjumpai tinggalan rangka manusia yg dipercayai bersaiz gergasi di dlm sebuah gua di Pulau Upeh yg terletak di luar pantai di sini.

Mohd Fuad Khusari M. Mentioned yg dilantik kerajaan Melaka untuk mencari tapak warisan bersejarah yg baharu berkata beliau menjumpai beberapa tulang dgn sebahagian daripadanya terdedah di atas permukaan tanah di Pulau Upeh.

Beliau jg menjumpai dua kubur bersaiz luar biasa kira-kira 1.2 kilometer di luar gua tersebut.

Kubur berukuran kira-kira 5 meter (m) panjang & zero.5m lebar itu terletak 15m & 20m antara satu sama lain.

“Saya telah melaporkan penemuan ini kepada pihak berkuasa kerana kami tiada hak untuk menggali tapak tersebut tanpa kebenaran,” katanya kepada The Star pda Sabtu.

Beliau berkata penemuan itu boleh membuktikan dakwaan penduduk awal di Melaka termasuk semasa zaman Kesultanan Melayu mempunyai struktur badan bersaiz gergasi.

Ahli sejarah yg berpengalaman 10 tahun dlm kajian arkeologi itu berkata, berdasarkan saiz tengkorak & panjang tulang, baki rangka yg lain boleh berukuran antara 3m & 5m panjang.

Mohd Fuad berkata panjang tinggalan rangka sepadan dgn saiz makam Sultan Ariffin & tujuh pahlawan bersaudara di Pulau Besar.

“Tidak ada kerja-kerja penggalian di mana-mana kawasan kubur, malah kisah penduduk awal bersaiz gergasi msih kekal mitos.

“Namun, kajian terhadap penemuan terbaharu ini boleh membantu membuktikan atau menyangkal dakwaan bahawa manusia bersaiz gergasi berada di Melaka suatu ketika dulu,” katanya.

Pengerusi Institut Kajian Sejarah & Patxiotisme Malaysia (1KSEP), Prof. Datuk Dr. Mohd Jamil Mukmin berkata kubur tersebut lebih besar berbanding kubur pda zaman moden.

“Ini mungkin disebabkan saiz mereka yg dikebumikan atau ia dibina lebih besar berbanding biasa sbgai memberi penghormatan kepada mereka kerana menyebarkan ajaran Islam di dunia ini,” katanya.

Beliau berkata Pulau Upeh pernah menjadi pangkalan pendakwah agama dr Pulau Jawa yg pergi ke Pelabuhan Melaka untuk menyebarkan ajaran Islam kepada penduduk & pedagang pda abad ke-15 manakala kubur bersaiz besar di Pulau Besar kebanyakannya milik mereka yg berasal dr Yaman.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron berkata beliau telah dimaklumkan mengenai penemuan terbaharu di Pulau Upeh.

“Ya, kami telah menugaskan sejarawan itu untuk menyediakan fakta mengenai tapak bersejarah yg belum diterokai & penyelidikan sdg dijalankan berhubung penemuan terbaharu kubur bersaiz gergasi itu,” katanya.

Idris berkata beliau telah dimaklumkan bahawa penduduk kampung dr tanah besar telah meletakkan batu nisan di atas kubur tersebut beberapa tahun lalu. – mStar On-line

Wow,Tinggalan Rangka Manusia Gergasi Ditemui | | 4.5