Ini Dia Tempat Menarik Di janda Baik

tempat menarik di janda baik

Malaysiana – Tempat Menarik Di janda Baik, sungai baik, makan baik, kucing baik & kami pun baik-baik saja di Janda Baik, Bentong, Pahang. Fuhhh! memang TERbaik!

Cuma yg kurang baik ialah kami lupa bawa kamera! Once more for the second time. Macam mana pi vacation bleh lupa bawa kamera kami pun taktaw. Sedangkan beg charger pulun dok bawa bagai…sobb..sobb…

Kesudahannya all photos taken utilizing iphone. Dah tu plak, kat dlm bilik ada dua energy sockets tapi dua-dua tak bleh pakai! Nasib baik ada energy socket kat luar bilik, maka dok lar melangut kat luar whereas charging the cellphone…kalo dibiarkan sendirian, nanti tinggal charger jar plak 😀

Sebenarnya dah lama nak datang ke Janda Baik ni, cuma ragu-ragu tentang di mana nak keep. Terlalu banyak pilihan & gambar kat web memang sumer lawo-lawo & finest. Kiranya menggoncang jiwa raga lar kalo tengok gambar-gambar yg sumernya diamik guna DSLR tu. Tapi kami nie jenis yg tak percaya bulat-bulat apa yg dipapar & diceritakan di web. Kena lar buat analysis sket. Bulan lepas kami hantar bonda, adinda & her household vacation kat Janda Baik. Itupun, naik julinn biji mata nak pilih resort yg sesuai. Maklumlah, nak bagi orang pi bercuti kena lar yg finest sket. Bukan stakat lepas batuk di tangga saja. Alhamdulillah, depa sumer pleased & glad. Kami pun pleased 🙂

Penginapan dr serendah RM70 hingga ke RM10,000 semalam ada terdapat di Janda Baik. Jangan terkejut kalo kami bagi tau ada bungalow atau personal property yg harganya mencecah RM1,000/night time atau kalo full bundle utk 3D2N boleh mencecah RM10,000. Tepuk dada tanya selera. It is a profit for giant household atau group reserving. Boleh share-share.

Teringat pengalaman kami throughout current CNY. I drove to Cherating for 3hours. Bila sampai di resort yg terlebih dahulu telah ditempah, kami tak right away check-in. Kami pi spherical kawasan sekitar resort and peek into the chalet as a substitute. Aramakkk!!! The chalet was completely unacceptable!Gambar-gambar, critiques & bloggers yg dok puji sgt that resort tu agaknya buta mata & hati agaknya. The room was soiled, usang, seram, and may’t even swing a cat inside. If I select to remain, I’ll want quite a lot of air freshener, my very own mattress sheet, my very own blanket, positively my very own facilities and toiletries and a brush to brush the ground. Kesimpulannya ianya tidak menepati piawaian kami. Bukan kami cerewet cacing kerawitt tapi memang indah khabar dr rupa. Kami bukan nak duduk free, bayar taw cikjah oii…after all I did not check-in. I left the resort and walked in to many others resorts and lodges. Sadly, sebab public vacation, maka I did not get any room. Kalo yg ada pun suite room RM800/night time. Tapi buat apa kalo bayar harga mahai however dapat servis yg tak setimpal. I drove again to KL. Tak kesah, janji kami tidak tertipu.

However my Janda Baik story right here memang tak tipu. Nice stuff and I might like to share it with cikjah. Kadang-kadang, dgn sedikit effort & persiapan yg rapi & sempurna, sesuatu percutian yg menarik pasti akan menjadi lbih tremendous menarik lagi…hehee

Janda Baik dekat jar. About 40mins-1hr drive from KL. Pda hemat kami, lagi finest mandi manda di Janda Baik dr di Sungai Congkak, Gabai & Ulu Yam yg sesak-sesakk tu. Perjalanan menuju ke Janda Baik agak mengujakan sebab sepanjang perjalanan naik ke Janda Baik dikelilingi hutan nan hijau. Segar mata memandang. Maklumlah kami kan pencinta alam & bukan pecinta sopping mall…hihiii

Entrance nak masuk Kampung Janda Baik.  Head over heels! Yippiie!

Kami memang haven’t any intention utk bermalam di Janda Baik sekiranya kami tak jumpa resort dgn bilik yg sesuwei. Cukuplah kalo sekadar dapat picnic tepi sungai. Tapi sumer kelengkapan menginap tetap kami bawa. Mission kami ialah utk melihat & meninjau sendiri resort-resort di sini sbelum bermalam.

Singgah breakfast di gerai makan orang kampung. Makan nasi lemak finest. ayaq kopi panas memang bawa dr rumah. Kopi kaww! Lepas tu singgah di kedai runcit beli buah-buahan. Sambil tu tanya kakak tokey kedai apa yg finest & apa yg tak finest di Janda Baik. Jangan berat mulut kalo nak taw sesuatu yg finest. Namun, apa yg dicadangkan janganlah terlalu ambil serius kerana style individu berbeda yaa…hehee. Jadikan sbgai panduan. I gave a go to to a couple resorts and eventually berpuas hati dgn pilihan yg satu ini. Suggestions kami utk cikjah ialah jika stroll in tanpa reservation, datanglah awal pagi. InsyaAllah ada bilik. Kalo fortunate boleh terus test in walopun kat their web site said that test in time is 3pm which is ridiculously late!.

 

Tara! Welcome to Hawa Resort. Jalan masuk kecik jar. Muat satu kereta. Suspenderr betul time drive nak masuk. Dah lar berbukit, lorong plak sempit….eeuuww!

 

 

Totally booked cikjah oii! yg tinggal cuma river chalet positioned close to the doorway. Mengadap sungai & roughly 200m dr most important resort space. Kebetulan on the identical day ada two massive teams check-in. Satu group coaching satu group lagi household day. Bilik finest yg jenis VIP, VVIP sumer penuh.

I walked round & siasat chalet dulu. Kawasan sekitar nampak bersih. Deretan chalet kayu nampak comel sebab kalerful. Tetapi……..biliknya kecil beralaskan tikar getah with river view. Dua katil besi single mattress, satu bantal penyet, satu selimut, kipas angin no air-cond, bilik air so-so with cold and warm bathe. No ammenities kecuali sabun Could kecik. RM150/night time with out breakfast.

Setelah pikir punya pikir, kami determined utk check-in di sini. Sebab utama ialah sungai di resort nie finest sgt. Kawasan sekitar resort luas, bersih & terjaga rapi. Tiada unsur-unsur seram & hutan rimba keterlaluan…hehee
Ganjarannya kami dapat late take a look at suka hati. Waawwwiieee!

Concerning the room plak, kami pejam mata saja sebab I spent most time by the river. Balik bilik utk bathe & tidor jar. Itupun tak bleh lena sgt. Nasib baik kami ada air-freshener Little Tree yg tak guna lagi dlm kereta. Kami gantung kat dlm bilik bagi wangi sket 🙂

Pengalaman tak boleh blahh ialah bila kapell jiran sebelah chalet dok ‘goyang katil hantukk dinding most important buai laju-laju ada apa dlm baju’ di tengah malam buta! Tiga kali cikjah oiii di sepanjang waktu tidor tu…Adeiiiii!!katil kami pun goyang skali hinggakan kami terkejut & terjaga dr tidor. Sebab tu kami bleh hingat tiga kali! Dah taw itu chalet kayu sbelah menyebelah, dinding pun plywood saja tambah plak bilik pun kecik…tak payah lar dok goyang katil. Goyang kat rumah tak boleh karr? Gross!!! Bukannya ada suasana romantaikk pun dlm bilik tu…iskkk…iskkkk! kesiannnn.

Sesudah subuh pukul 6.45am kami buat senaman lompat bintang 50 kali. Bergegarr lantai chalet. Padan muka jiran sbelah sebab buat kami takleh tidor smalam. Huh!

Okay, jom picnic!
BTW, no public picnic okay. For check-in visitor solely.

 

Sungai di hadapan chalet kami agak cangkat , berbatu tetapi bersih.
Sesuai utk anak-anak kecil.

 

Naik ke atas sket iaitu di kawasan most important resort space ialah sungai yg superbest!

 

Kurang berbatu & mempunyai kedalaman yg sesuai utk mandi-mandi.
Airnya sejukkk sgt. The primary dip was horrible expertise. Sejuk gedik-gedikkk.

Zaman pi picnic bawa basket pegi pasar telah berlalu….heheee
Kami ingat lagi, kalo dulu-dulu pegi picnic mak mesti  bawa raga kaler hijau atau merah, ada termos air panas kaler merah. Comel jar 🙂

Boleh cikjah bayangkan apa yg lagi finest dr picnic sebegini? Tempat landai luas, rumput hijau, bersih, kering & disinari sama-samar cahaya matahari. Kami sorang jar dok hampar picnic mat lagu nie. Kalo cikjah tengok mesti kata kami hoverr. However I knew, it was stunning and excellent. Aiceh! Cikjah ada? sebab takdak lar dok kata kami hoverr tue….euuwww…hahaa
Effectively, kami memang suka benda-benda yg lawa & sedap mata memandang nie. Bukannya susah pun. Sedikit usaha & persediaan rapi to make sure for unforgettable reminiscences.
Splashing time! WeeEeeeEeee

Pda mulanya, throughout my test in date, memang ramai orang sebab ada group coaching & group household day. Tapi bila depa dah take a look at….fuhhhh! sungai kosong. No one. It was like my personal river. Yeyyy!

Crystal clear water.

Ikan pun banyak. Paling finest bila menyelam sporting goggle. Fuhhh!! Selaman  pun laju sebab di bawah arus sungai yg deras. Hebat! Sambil menyelam bleh nampak ikan-ikan sungai berenang melarikan diri sebab mungkin depa nampak ikan duyung sudah datang…hahaa

Sdg mandi-manda keriangan, tiba-tiba datang a boy aged 9 years outdated menghampiri kami. Mulanya dia dok mandi sorang-sorang. Kami say Hello & ramah plak adik tu. Kami tanya mana mommy? Dia cakap mommy kat bilik. Ayah tengah coaching. So, dia mandi sungai sorang-sorang and it was his birthday that day. Then, all of us pun mandi-manda sama-sama. Tiba-tiba datang lagi sekumpulan boys [his friends] mandi-manda dgn all of us. Aiceh! tetiba kami prasan kami dikelilingi oleh putera-putera kecil. Depa dok ikut kami mandi. Kami naik ke hulu sungai, depa ikut. Kami turun ke hilir sungai pun depa ikut. Adehhh….kami jadi naik segan plak, sebab kami kan aunty….bukan child…hahaaa. Kalo aunty nonetheless child, aunty dah bagi nombot tepon dah….hahaaa

Tapi depa sporting giles, kami suruh susun batu, depa ikut jar. Pulun dok kerjasama hangkat batu dlm sungai susun jadi tembok. Batu kat atas tu, all of us lar yg sama-sama susun.

Kami jg ambil peluang bagi recommendation to the children supaya jangan buang sampah di dlm sungai bila kami nampak depa dok baling pinggan polisterin & pembalut gula-gula ke dlm sungai. Jangan mandi tolak-tolak sebab dlm sungai banyak batu, takut jatuh kepala terhantuk batu. Baik budak-budak tu sebab dengar cakap aunty 🙂

 

Ceh…cehhh…cehhh…mermaid atas batu 🙂

 

Di Hawa resort nie, tak ada restaurant. Cuma ada canteen utk coaching group saja. Tapi jangan risau sebab ada beberapa pilihan kedai makan di sekitar kampung. Yg penting, jangan berat mulut bertanya locals the place is the most effective place to eat. Kami tanya tuan tanah resort & dia rekemen gerai makcik nasi lemak kat jambatan tapi kalo pukul 7 – 8pagi dah beratoq panjang. Satu lagi dekat depan kedai runcit.

Gerai makan depan kedai runcit tu kami dah singgah breakfast semalam. So, pagi nie kami nak cuba gerai dekat jambatan pulak. Fuhhyoo! Pukul 7.30am dah belatoq panjangggg! Tempat duduk penuh. However I made a decision to Q. Ada yg datang order 10, 15 & 25 bungkus! Wow!!! Yg tukang bungkus makcik tu sorang jar. Yg tukang kira & terima bayaran pun makcik tu jugak. Berjanggut lar kami dok belatoq.

Sdg Q tiba-tiba dah ada meja kosong. Then I made a decision to having there. Cepat sket dr bungkus. Tapi utk bungkus pun kami order jg…heheee

 

Pulut sambal & manis yg sedap. Memang sedap!

 

Kedai makcik ni positioned by the river  reverse the small bridge. Dah kenyang breakfast kami takeaway nasi lemak, bihun goreng, pulut manis & kopi panas. My favorite is nasi lemak with telur rebus. Apa barang makan nasi lemak tanpa telur rebus kannn…Ahaks!

Penat mandi-manda, kami take 5 makan  apa yg dibungkus pagi tadi. Bihun goreng pun bungkus daun pisang. Superior! Bihun goreng is my favorite dish too.

 

Pulut kelapa manis makcik nie memang sedap. Nyesal tak minta kelapa lbih.

 

Ha! Sungguh kami tiada menyangka. Banyak pulak kucinn comel datang nak picnic dgn kami. Kami hampar picnic mat jar, tetiba datang sekeluarga ibu kucinn & 4 ekor anak-anak remajanya.

Comel sungguh depa nie. I missed my darling cat at house…

 

Tengok tu…baik punya lepak.

 

This ginger cat is the mommy cat. Manja sgt.

 

 

Tangkap ikan yeayy! It was catch and launch. Only for enjoyable. Kami memang bawa fishing web, Jeless depa dok tengok kami tangkap ikan hinggakan ada yg nak pinjam my web. Tu lar, datang picnic tak nak bersedia. Kesian tengok anak-anak dok tangkap ikan guna tupperware.
Selain sungainya yg finest, terdapat banyak bunga lawa, pelik & menarik di sekitar resort.
Tara!!! memang ini impian kami. Makan durian tepi sungai.

Sepanjang perjalanan masuk ke Janda Baik, memang takdak orang jual durian yg kelihatan. Skali lagi kami tanya tuan tanah resort & beliau bagitau ada sorang jar pakcik dok jual durian kat Kampung SumSum Hulu. He generously stated kalo dia tak busy dgn BBQ preparation for the large group, dia boleh tolong belikan utk kami.Takpa bang, kami pi beli sendiri. Aiceh! Apalagi kami pun  memandu laju menuju ke durian stall pakcik tu. Takut durian abes! hahaaa

Alhamdulillah. Ada rezeki. Durian kawen RM30/4 biji.

Lepas beli durian, sambung picnic tepi sungai lagi. Jeles cikjah & kak yam dok tengok kami makan durian tepi sungai….hehee

 

Sungai tenang & jernih di waktu pagi.

 

Sungai yg mengalir di kawasan resort.

 

 

Jiran Hawa Resort ada menawarkan bungalow unit utk di sewa. Sesuai utk famili atau kumpulan besar. Resort ini berkongsi sungai yg sama.

 

Lagi ideas dr kami, jika ingin berkunjung ke Janda Baik datanglah on weekdays sebab lagi finest kerna tak ramai orang. Sesetengah resort supply charge yg lbih rendah berbanding on weekend. Ini kerana Janda Baik memang terkenal sbgai coaching centre utk kumpulan-kumpulan besar ketika di hujung minggu. Kalo ada rezeki, dapatlah bilik kosong di resort idaman cikjah.
One other issues, silalah semak throughout your check-in dates sekiranya ada group reserving atau tidak. It is because walopun cikjah dapat bilik finest, view mengancam tapi kena tahan telinga dok dengar PA system pun tiada indahnya..uhuhh. Such an annoying bila nak berehat tapi dok dengar MC cakap-cakap kat microphone tu. Pastu pasang lagu kuat-kuat through the video games/sports activities & and so on. Lain lah kalo cikjah tak kisah kann.

Effectively, itu jar kot citer picnic air terjun atau di tepi sungai yg hebat berganda ini. Personally, it was a terrific vacation. Owh ya! in one other publish I will share with cikjah the wonderful restaurant positioned at Janda Baik. Until then….jemputlar ke Janda Baik yg terbaik nie 🙂

Ini Dia Tempat Menarik Di janda Baik | sentot | 4.5